Неправильне харчування – одна з причин того, чому деякі жінки не можуть завагітніти.
Такі висновки зробили вчені з урахуванням проведених досліджень. На їх підставі було складено фертильну дієту, покликану підвищити здатність до зачаття дитини. Вчені розробили спеціальну систему харчування після тривалого восьмирічного дослідження, у якому взяли участь понад 18 тисяч жінок. Дієта, що отримала назву фертильної, збільшує шанси завагітніти, а також впливає на розвиток плоду. Звичайно, плануючи вагітність, не варто покладатися лише на дієту, але, як показують дослідження, вона справді підвищує шанси на зачаття.
Яким має бути харчування майбутніх батьків?
Дієта майбутньої мами повинна бути багата на корисні жири, цільнозернові продукти, рослинні білки. Всі ці продукти підтримують яйцеклітини в робочому стані, сприяють регулярним овуляціям, нормалізації рівня цукру і в результаті, настанню довгоочікуваної вагітності. Споживання м’яса слід скоротити на користь рослинних білків – бобових, горіхів, а також риби та морепродуктів. Дослідники відзначають, що вживання надмірної кількості протеїну негативно впливає на прикріплення ембріона до стінки матки або завадити його ранньому розвитку.
Раціон також повинен містити достатню кількість вітаміну Е (олії). Щодо молочних продуктів, то вони не повинні бути знежиреними. При дотриманні фертильної дієти рекомендується вживати жирне молоко, сир та йогурт. Молочні продукти з нормальним рівнем жиру сприяють виробленню гормону, пов’язаного з овуляцією та фертильністю.
Відмінна риса фертильної дієти – у високому рівні фолієвої кислоти. Відомо, що ця кислота має особливу роль у зачатті, та розвитку ембріона. Фолієвою кислотою особливо багаті фрукти, горіхи та зелень.
Поліпшенню репродуктивних функцій у жінок також сприяють продукти, багаті на вітамін С. У зв’язку з цим слід збільшити споживання цитрусових, ківі, яблук, груш, лісових ягід, помідорів, болгарського перцю та броколі. Експерти рекомендують з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів на день: три порції овочів та дві порції фруктів. Один фрукт або овоч прирівнюється до однієї порції. Також потрібно приймати вітаміни
Які продукти не можна вживати, якщо ви хочете завагітніти.
Насамперед важливо виключити з раціону каву та продукти, що містять кофеїн – кока-колу, пепсі та інші.
Кофеїн – пригнічує репродуктивну функцію організму та стимулює вироблення андрогенів печінкою, наднирниками, яєчниками. Збільшена кількість андрогенів не встигає перетворюватися на статеві гормони, в результаті порушується ендокринний баланс. Як наслідок – відсутність овуляції, недієздатна яйцеклітина чи сперматозоїди, синдром полікістозних яєчників. Такий самий вплив має і нікотин.
Відмовитися потрібно також від цукру та борошняних продуктів. Після вживання цукру та виробів з ним, підвищується рівень глюкози. Щоб знизити його, організм виробляє інсулін, який викликати синдром полікістозних яєчників, що є однією з найпоширеніших причин жіночої безплідності, проблем із зачаттям і навіть виношуванням дитини.
Продукти з консервантами та барвниками теж у чорному списку, оскільки безпосередньо впливають на життєздатність яйцеклітини та сперматозоїдів. Крім того, осідаючи в печінці, вони порушують її правильну роботу, викликаючи посилене вироблення андрогенів.
Корисне та шкідливе у дієті чоловіка, що планує зачаття.
Щодня повинні бути присутніми: вітамін А – риба жирних сортів, морква, вітамін Е – соняшникова та оливкова олія, вітамін С, цибуля ріпчаста та зелена у великій кількості, білки – м’ясо, горіхи, боби та квасоля.
Чоловікам із зайвою вагою варто задуматися. Згідно з дослідженнями, чоловіки, вага яких перевищує середню, здатні виробляти меншу кількість сперматозоїдів, ніж стрункіші. Річ у тому, що жирова тканина здатна виробляти жіночі статеві гормони – естрогени, які у свою чергу заважають виробленню повноцінної сперми.
Кількість та якість сперматозоїдів знижуються через вживання пива, яке, як відомо, містить естрогеноподібні речовини. Алкоголь, до того ж, “калічить” сперматозоїди, тому можливі такі наслідки як зачаття неповноцінної дитини. До заборон також відноситься вживання сої та продуктів, що містять її. Соя – сьогодні досить поширена добавка. Її використовують під час виробництва хліба, маргарину, напівфабрикатів, соусів, ковбаси, молока. Так, вченими з Британії виявлено, що через наявність геністеїну (речовина, що міститься в сої) чоловіча сперма швидко псується і сперматозоїдам не вдається досягти яйцеклітини. Дані дослідження впливу харчування на можливість зачаття проводилися вченими Гарвардського Медичного Інституту в Бостоні – престижного навчального закладу в галузі медицини в США.
1 коментар
Форель запечена у фользі з доставкою у Львові. | Актуальні оголошення Львова · о
[…] може бути цінним доповненням до фертильної дієти, оскільки містить багато корисних поживних речовин, […]